Ingrediente
- 3kg gutui (1,6kg curatate)
- 800g zahar
- 1 lamaie
- 4 plicuri de zahar vanilat
- apa
Mod de Preparare
- Gutuile se spala bine indepartand puful folosind un burete de vase nou.
- Se curata de partea tare de la samburi si de urmele de vierme si se taie bucati potrivite.
- Eu le-am pus in apa cu zeama de lamaie sa nu oxideze deoarece am avut gutui foarte stricate si viermanoase si a durat mult curatatul.
- Cand sunt curatate se scurg de apa si se pun intr-o cratita.
- Se pune apa rece cat sa le acopere si se pun pe foc.
- Se fierb 10 minute de cand da primul clocot.
- Se opreste focul si se strecoara, pastrand apa in care au fiert.
- Se pun din nou la fiert cu zaharul si 500ml din apa pastrata.
- Eu le-am fiert inca 1 ora amestecand din cand in cand.
- Cand consideram ca este gata se paseaza cu blenderul vertical bucatile ramase intregi.
- Se pune zeama de la o lamaie, zaharul vanilat si se mai fierbe 10 minute.
- Se pune fierbinte in borcane sterilizate fierbinti.
- Se pun capacele si se intorc cu fundul in sus pentru 5 minute.
- Se acopera cu o patura si se lasa la racit.
- Se eticheteaza si se pun in camara.
