Ingrediente
- PENTRU ALUAT:
- 500g făină
- 10g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
- 300ml apă călduță
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- PENTRU UMPLUTURA:
- 200g mozzarella (sau altă brânză preferată)
- 200g șuncă sau salam
- 2-3 roșii proaspete, feliate
- Frunze de busuioc proaspăt
- Sos de roșii sau pastă de tomate
- Sare, piper și alte condimente după gust
Mod de Preparare
- Într-un castron mare, amestecăm făina cu drojdia uscată. Adăugăm apă călduță, ulei de măsline, zahăr și sare. Frământăm până obținem un aluat omogen și elastic. Lăsăm aluatul să crească într-un loc călduros pentru aproximativ 1 oră, sau până își dublează volumul.
- Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură. Tăiem mozzarella și șunca în felii subțiri, feliem roșiile și tocăm busuiocul.
- Următorul pas pentru a face pizza calzone, conform rețetei, este să împărțim aluatul în bucăți egale, după ce și-a dublat volumul. Întindem fiecare bucată în formă circulară pe o suprafață înfăinată. Pe o jumătate din fiecare cerc de aluat, adăugăm un strat de sos de roșii, apoi așezăm mozzarella, șuncă, felii de roșii, busuioc, sare și piper.
- Îndoim cealaltă jumătate a aluatului peste umplutură, formând o semilună. Sigilăm marginile prin apăsare, pentru a preveni scurgerea umpluturii.
- Preîncălzim cuptorul la 200°C. Așezăm calzonele pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Ungem fiecare pizza calzone, așa cum spun ingredientele rețetei, cu ou bătut sau un pic de ulei de măsline. Facem câteva mici incizii pe partea de sus pentru a permite aburului să scape.
- Coacem în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20-25 de minute sau până când calzonele devin aurii și crocante.
- Lăsăm pizza calzonele să se răcească puțin înainte de a le tăia și servi. Sunt delicioase atât calde cât și la temperatura camerei.
- După cum poți vedea, pentru a face pizza calzone, rețeta nu este complicată. Spor la frământat!