Ingrediente
- 500 de grame de carne de porc tocata
- doua cepe
- un morcov
- 1 ardei gras rosu
- 200 de grame de orez
- o lingura de bulion
- o ceasca de suc de rosii
- 500ml de bors
- o varza doua (murate)
- 4 linguri de ulei
- marar
- patrungel verde
- sare , piper si boia
Mod de Preparare
- Se separa frunzele de pe varza murata si se clatesc cu apa. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, apoi se adauga morcovul si ardeiul taiate marunt. Cand ceapa devine transparenta si morcovul se inmoaie, se adauga bulionul si se mai tin pe foc cateva minute. Dam tigaia deoparte si lasam legumele calite sa se raceasca.
- Intr-un bol mare se pune carnea tocata, orezul bine spalat inainte, apoi ingredientele calite si verdeata tocata, sare, piper, boia. Atentie, la adaugarea sarii, foile de varza murata sunt deja sarate, asa ca nu trebuie sa exagerezi cu acest condiment. Compozitia se amesteca foarte bine si se pune cate o lingura de compozitie in fiecare foaie de varza si se impatureste.
- Pe fundul oalei de lut in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se pun varza tocata, crengutele ramase de la patrunjel si marar si foile de dafin. Apoi se adauga sarmalele in straturi. Peste ele se toarna apa si bors, cat sa le cuprinda, apoi sucul de rosii. Oala se pune pe foc la intensitate mica pentru 1-2 ore. Daca lichidul in care fierb sarmalele scade, se adauga apa fierbinte. Sarmalele se gusta dupa prima ora de fierbere, apoi se mai verifica de cate ori crezi ca este necesar.
Sarmalele sunt universale la orice eveniment. Asteptam si reteta de mamaliguta!